Markov Blog

Zemlja bez kriminala

marebj | 15 Jun, 2007 13:43

Sigurno ste negde čuli kako je Kina zemlja gde, zbog veoma strogih kazni, nema kriminala. Meni je to uvek delovalo smešno i nerealno. Fora je u tome da se hapse samo izvršioci, dok organizatori slobodno rade svoj posao.

Upoznati ste i sa stavom Kine prema slobodi izražavanja na internetu. Internet je velika pretnja konzervativnim sistemima koji svoju vlast održavaju medijskim zatupljivanjem (setite se ona dva kanala za vreme Tita). Drugim rečima ljudi bi imali mnogo veći pristup informacijama, što bi ugrozilo zatupljivanje koje se bazira na ograničavanju istih.

Sigurno se pitate što sada pišem baš o tome. E pa šokirala me je jedna vest koju sam danas pročitao na www.b92.net. Radi se o tome da je kidnapovano oko 1000 dečaka staro oko 8 godina. Oni su prodavani za 500 jena (65 dolara) i radili su kao robovi u fabrikama koje se nalaze na severu Kine. Dečaci su bili izgladnjavani i radili su po 14 sati dnevno (verovatno za koricu hleba i čašu zelenog čaja). Naravno policija ništa čudno nije primetila iako su se dečaci slobodno prodavali po zemlji (jedan vlasnik fabrike izjavio je da je dečake kupovao po ceni od 32 do 52 dolara). Roditelji od oko 400 dečaka nasilno su upali u fabrike i sapasili oko 40, a za ostalima se još traga. Kažu da je to bio jedini način jer niko nije hteo da im pomognme već su nadležni prebacivali problem sa jednih na druge.

Cela vest 

Jel vam je sada slika o Kini malo jasnija ?

Komentari

Re: Zemlja bez kriminala

dmc | 15/06/2007, 22:04

Ma Kina je DNO dna sto se tice ljudskih prava... Mislim totalno je nehumano, koliko god imali stanovniak da ubiju nekog za neku mizernu glupost.. to da nema kriminala to mogu oni da lazu!!... Sto se tice neta.. nisam siguran da ce jos dugo moci da koce prodor neta.. kad tad Kini je odzvonilo a glavni razlog za to ce biti nemogucnost kontrole informacija... mislim samo se ceka neki povod pa ce i oni da prsnu.. sa jedne strane ne bih voleo da prsnu a to je jer ako oni prsni, ko ce onda zaustaviti ove teroriste amerikance!!!...

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb